Глоби за неграмотниците!!!!

Правилата на форума са задължителни за спазване от всички потребители!
Отговори
DeYaN
сър Фичо
Мнения: 3027
Регистриран: 13/08/2005, 02:35
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Глоби за неграмотниците!!!!

Мнение от DeYaN »

До 5000 лв. глоба, ако не пишем правилно

27 февруари 2009 / News.dir.bg

Съставители и издатели на речници, енциклопедии, учебници и учебни помагала, които не се съобразяват с правилата за транслитерацията, ще се наказват с глоба от 400 до 800 лв. и съответно с имуществена санкция от 2000 до 5000 лв.
Това предвижда приетият на второ четене законопроект за транслитерацията, който урежда правилата за предаване на буквите от българската кирилска азбука чрез латински букви или съчетания от латински букви, съобщи БТА.
Авторите и издателите не само на на речници, енциклопедии и учебници, а и на рекламни и други справочни материали са длъжни да се ръководят от правилата за транслитерация, установени в новия закон, решиха още депутатите.
Буквеното съчетание "дж" ще се изписва и предава на латиница като "dz"; "ьо" като "yo"; "йо" като "yo". Буквеното съчетание "ия", когато е в края на думата, ще се изписва и предава чрез "ia". Буквата "ъ" ще се изписвa на латиница като "а", "ь" като "y", "ю" като "yu", "я" като "ya" и "ж" като "zh". Буквата "ц" в латинска версия ще е "ts", "ч" ще е "ch", както и "ш" и "щ" съответно "sh" и "sht".
Географските термини: планина, равнина, низина, плато, град, село, река, езеро, залив и др., които са част от географско име, ще се транслитерират, като "Стара планина", например, на латиница ще се изписва "Stara planina", а "Атанасовско езеро" като - "Atanasovsko ezero". Географските термини, които не са част от географското име, ще се превеждат според правилата на езика, избран за превод, например "Нос Емине" ще се изписва като "Cape Emine".
Контрол по спазването на разпоредбите ще упражнява министърът на държавната администрация и административната реформа или овластени от него длъжностни лица, предвижда още законът.

Санкциите са глоба от 100 до 400 лв. за длъжностно лице, което не изпълнява задължения по този закон, и имуществена санкция в размер от 500 до 1200 лв. за юридическо лице. Предвидената глоба за физическо лице е от 100 до 300 лв.
От 100 до 400 лв. ще е санкцията за физическо лице, което разпространява или предоставя материали, данни и информация в нарушение на предписанията. На юридическо лице, извършило същото нарушение ще се налага имуществена санкция в размер от 200 до 800 лв. При повторно извършване на нарушение по този закон глобата или имуществената санкция се налага в двоен размер.


Ми той умрял, ма... Ко!? Не!!!

[22:17:55] 6liopar: оооооо, не мога аз на [душ] кабина!!! Имам клаустрофобия...
[22:18:33] tekilaaa: каква клаустрофобия бре!? 126 караш, за клаустрофобия ми говориш...
DeYaN
сър Фичо
Мнения: 3027
Регистриран: 13/08/2005, 02:35
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Мнение от DeYaN »

Напоследък мнозина, особено по-новите членове на форума, си позволява волности в писането!!!

Българският език и правилата за писанe са измислени и то не днес. Всеки, който е ходил поне до 3-ти клас на училище, би трябвало да може да пише прилично. Всеки греши. Но pisnato eto taka, samo moje da dovede do sankcii. 4evrorkite i 6esticite za Ч и Ш.

Изреченията започват с главна буква и завършват с точка. Чат-пат се тургат , - запетайки, иначе не може да се разбере съдържанието.

Умоляваме ви да спазвате поне минимална култура на писане. В противен случай администрацията ще трябва да влезе в ролята на даскал. Така е в много форуми и е редно!

Все пак сме българи, а не някакви диваци от африканските джунгли!!! Това е въпрос на уважение към останалите и към самия себе си!

ПП- на страницата за писане на мнение най-долу вляво има бутон Режим клавиатура:, в случай, че имате проблеми с кирилицата :wink:


Ми той умрял, ма... Ко!? Не!!!

[22:17:55] 6liopar: оооооо, не мога аз на [душ] кабина!!! Имам клаустрофобия...
[22:18:33] tekilaaa: каква клаустрофобия бре!? 126 караш, за клаустрофобия ми говориш...
Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост